Silindirik Taşlama

Taşlama işlemi çoğu büyük fabrikanın kullandığı özellikle üretim aşamasında kullanılan parçaların küçük ya da büyük fark etmeksizin yüzeylerinin pürüzsüzleştirilmesi işlemine verilen addır . Taşlama işlemi sayesinde taşlanan parçanın işlem verimi artmakta parça kalitesi daha yüksek olmaktadır . Aynı zaman da kullanım içinde oluşan aşınmaları ve korozyonun oluşturduğu etkileri de ortadan kaldırmak ve parçaları eski kalitesine , verimine getirmek için taşlama işlemi  yapılmaktadır . Günümüz şartların da insan gücünden çok makinalaşmaya giden üretim sektöründe oldukça etkisi olan taşlama işlemi özellikle metal fabrikalarında çok kullanılmaktadır. Hem makine verimliliği artması için hem de üretim kalitesi için taşlama işlemine önem verilmesi gerekmektedir . Aşınan ve yıpranan parçalara dikkat edilmediği taktirde makine da kalıcı hasarlar olabileceği gibi üretim ürünlerin de de kalite düşüklüğü olacaktır .

Taşlama çeşitleri nelerdir ?

Taşlama çeşitleri nelerdir diye soracak olursak bunların başında silindirik taşlama ve delik taşlama gelecektir . Silindirik taşlama adından da anlaşılacağı gibi şekil olarak daha çok dairesel hatlardaki iş parçaları üzerinde yapılmakta olan ya da dış yüzeyinin silindirik veya yuvarlak hatlı diyebileceğimiz şekilde taşlanması işlemine verilen addır . Delik taşlamada ise silindirik taşlamanın tam tersine olacak şekilde bir prensip hakimdir . Silindirik taşlamanın dış yüzeylerde uygulanan bir taşlama türü olduğunu düşünecek olur isek delik iç taşlama ise çoğunlukla iç yüzeylere uygulanan bir taşlama çeşididir çoğunlukla otomotiv sektöründe tercih edilmektedir .

Silindirik taşlama nedir ?

Silindirik taşlama nedir diye soracak olursak silindirik taşlama adından da anlaşıldığı gibi mevcut eşit parçalarının silindirik olanlarının dış yüzeylerinde yapılan taşlama işleridir . Makine parçalarının dairesel kısımları üzerinde ne zaman içerisinde meydana gelen korozyon nedeniyle hem makinenin işlevi bozulmakta hem de parçaların kalitesi düşmektedir . Yüzey hassasiyeti bozulan ve korozyona uğrayan bu makine parçaları için bozulan yüzeyin yeniden verimliliğini arttırmak için taşlama işlemi yapılmaktadır . Yüzey hassasiyetinin dikkatinden kaçması bozulan yüzey ile makinenin çalışmaya devam etmesi gibi durumlarda ise hem makine verimi düşmekte hem de ilerleyen zamanlarda makine vardı kalıcı olabilecek ve büyük masraflar çıkarabilecek hasarların olması da kaçınılmazdır . Bu nedenle makinelerin bakımlarının zamanında ve doğru şekilde yapılması önem arz etmektedir . Bu sayede hem makine verimliliği artacak hem iş hacmi artacaktır . Bunların başından miller gelmektedir . Haricinde yine dairesel hatları olan hidrolik ve merdane gibi parçalarda da silindirik taşlama işlemi yapılabilmektedir . Bu ve bunun gibi dairesel hatlara sahip olan parçaların daha verimli çalışabilmesi için ve verimliliğinin artması için taşlanması oldukça önemlidir .

Silindirik Taşlama İşleminin Yapılış Aşamaları Nelerdir ?

Silindirik taşlama işleminin aşamalarına gelecek olursak silindirik taşlama işlemi 2 ayrı Punta arasında yapılmaktadır . Bu puntalar arasına sabitlenen makine parçası zımpara taşı ile birlikte sabit olmayacak bir konumda hareketli halde bulunmaktadır . Döner hareketli olarak işleme başlayan silindirik taşlama taşı oldukça hassas bir işlem gerçekleştirmektedir . İş makinelerinin parçaları oldukça hassas şekilde yüzeyleri taşlanmaktadır . Ve bu sayede makinelerin çalışmasındaki verimi oldukça arttırılmış olmaktadır . Taşlama işlemi genel olarak aynı prensiple çalışmaktadır . Silindirik taşlamada silindirik şekilde zımpara taşları kullanılmaktadır .

Silindirik taşlamanın avantajlı yanları nelerdir ?

Silindirik taşlamanın en büyük avantajı yüksek hassasiyete sahip olmasıdır . Oldukça hassas yapılan bir işlemdir . Böylece taşlama yapılan mevcut iş parçasının yüzey kalitesi en yüksek düzeyde arttırılmaktadır . Dairesel parçalar üzerinde kullanılmakta olan silindirik taşlama aynı zamanda büyük boyutlu silindirik iş parçalarında da kullanılmaktadır . Silindirik taşlama sayesinde tam doğrusallık yakalanmakta ve iş parçasına yüzeyi en yüksek verime sahip şekilde teslim edilmektedir .