Kalıp Taşlama

Büyük çaplı işletmeler , fabrikalar , üretim tesisleri gibi yerlerde özellikle  seri imalat yapılabilmesi için bir çok makinadan yardım alınır . İşlerin daha hızlı ilerlemesi için büyük etki sağlayan bu makinalar üretim açısından insan gücünden tasarruf sağlamaya yardımcı olur . Aynı zaman da yine insan gücünün yeterli gelmediği yerlerde de bu makinalar tercih edilmektedir .

Satıh taşlama çoğunlukla metal atölyelerinde kullanılan bir makinadır . Satıh taşlama tezgahları büyük çaplı fabrikaların kullandığı makinaların parçalarının daha pürüzsüz olması için kullanılır . Bu sayede istenilen ölçüde parçalar elde edilir ve parçanın yüzeyi iyileştirilmiş olur . Prensip olarak taşlama işlemi metal işleme yöntemidir . Metali üzerinde ki talaş ve diğer yüzeyi pürüzlü , çapaklı hale getiren parçalardan ayrıştırır . Taşlama aslına bakılacak olursa bir nevi malzeme işleme evresi de denilebilir . Taşlama işlemi öncesin de mevcut parça belirli bir şekle getirilmiş de olabilir yani belirli bir geometrik halde de bulunabilir normal halinde de bulunabilir .

Taşlama işlemi geçmiş yüzyıllardan beri kullanılan bir yöntemdir aslına bakılırsa . İnsanlar çok uzun zamandan beri böyle aşındırıcı taşları ve cisimleri kullanarak taşlama işlemlerini kendi başlarına yapmışlardır . Tabii ki teknolojinin gelişmesi ile birlikte satıh taşlama tezgahlarının gelişimi bu noktada oluşan eksiği de gidermiş oldu . Özellikle hassas öneme sahip parçalar için satıh taşlama tezgahları olmazsa olmaz haline gelmiştir .

TAŞLAMA TEZGAH ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

Taşlama Tezgahı Çeşitleri ;

1 – ) Satıh Taşlama Tezgahı

2 – ) Puntasız Taşlama Tezgahı

3 – ) Silindirik Taşlama Tezgahı

4 – ) CNC Taşlama Tezgahı

Olmak üzere 4 ( dört ) aryı çeşit taşlama tezgahı türü mevcut bulunmaktadır .

SATIH TAŞLAMA KULLANIM AMAÇLARI NELERDİR ?

Satıh taşlamanın kullanım yerlerine bakacak olursak ; diğer adıyla yüzey taşlama olarak bilinen satıh taşlama pürüzlü yüzeyleri taşlama amacı ile kullanılır .

Satıh taşlama işlemi yapılırken taşlanacak olan parça ilk önce tezgaha sabitlenir . Tezgaha sabitlenen parça üzerine taşlama işlemi yapılmaya başlanır . Burada önemli olan noktalardan bir tanesi de taşlanacak olan parçanın boyutu ve ölçüleridir . Bunun nedeni de taşlama işlemi sırasında verilecek olan talaş miktarının ayarlanması işlemidir . Yeteri kadar talaş verilmesi işlem sonrasındaki kaliteyi arttıracaktır . Taşlama işlemi tüm yüzeyin tamamı ile taşlanması bitene kadar devam etmektedir . İşlemi yarıda kesmek ya da daha sonra devam etmek taşlanan parçanın kalitesini etkilemektedir . Bu nedenle taşlama işlemi taşının dokunduğu andan bütün yüzeyin bitimine ve tamamen taşlanana kadar devam etmek zorundadır . Satıh taşlama işlemi bittikten sonrasında taşlanan parçanın kalitesi artmış olacak pürüzsüz ve tabiri caizse cam gibi bir yüzey elde edilmiş olacaktır . Tabii ki burada taşlanan parçanın malzeme kalitesi de önemlidir .

Satı taşlama tezgahları da kendi içinde iki ayrı gruba ayrılmaktadır . Satıh taşlama çeşitleri şunlardır ;

Yatay ve düşey olarak ikiye ayrılmaktadır .

Yatay milli düzlem taşlama çeşidinde adından da anlaşılacağı üzere kullanılan taşın mil parçası yatay pozisyonda bulunmaktadır . Yatay milli satıh taşlamada çoğunlukla daha küçük boyutlu parçalar tercih edilmektedir ya da olukları bulunan düz kanallı parçalar taşlanmaktadır .

Düşey milli satıh taşlama çeşidinden yine adımdan anlaşılacağı gibi mil düşey pozisyonda bulunmaktadır . Yatay milli satıh taşlamanın aksine daha büyük parçalar iş makinelerinin parçaları da Bu yöntemle taşlana bilmektedir . Düşey milli satıh taşlamanın daha büyük boyutlu parçalara hizmet vermesi nedeniyle taşlama için kullanılan zımpara taşları da çok daha büyük boyutlu olmaktadır . Ancak işlem kalitesi olarak bakıldığında yatay milli taşlama daha küçük boyutlu parçalar üzerinde çalıştığı için daha ince ve daha kusursuz işçilik çıkarmaktadır . Düşey milli taşlama büyük parçalarda kullanıldığı için daha düşük kaliteli ve kaba görüntülü olmaktadır çok ince işçilik yapılamamaktadır .

Kalip taslama1
Kalip taslama