Delik Taşlama

Taşlama nedir , ne işe yarar ?

Taşlama imalatların son adımı denebilecek bir işlemdir bir nevi son rötuş yapılması anlamına da gelmektedir . İmal edilen parçanın artık son halinin verilmesine son düzeltmelerinin yapılmasına ve pürüzsüz haline parlaklığına kavuşmasına taşlama işlemi sayesinde gerçekleşmektedir . İmal edilen parçanın en yüksek standartla son haline ulaşması için dış yüzeyinin pürüzlerinden arınması amacı ile taşlama işlemi yapılmaktadır . Bu şekilde dış yüzeyi pürüzsüz ve parlak hale gelen parça son şeklini almış olmaktadır . Bunun haricinde taşlama işlemi aynı zamanda kullanıma bağlı zaman içerisinde oluşabilecek korozyonların da ortadan kaldırılması için belirli dönemlerde kullanılmaktadır . Taşlama işlemi şekil verme işlemi değildir sadece yüzeyi düzeltme amacıyla yapılmaktadır .

Çoğunlukla taşlama ile ilgili yapılan en büyük yanlış taşlamanın şekil verme amacıyla kullanıldığını düşünmektir . Halbuki taşlama mevcut geometrik hale getirilmiş parçayı dış yüzey ya da iç yüzey olarak pürüzsüz hale getirme üzerindeki varsa kalıntı çapak gibi parçaları arındırmak sureti ile parçanın parlak ve düzgün bir yüzeye sahip olmasına yaramaktadır. Taşlama işlemi mevcut parçanın kalitesini ve işlem verimini arttıran bir işlemdir .

Taşlama Çeşitleri Nelerdir ? Nerelerde Kullanılır ?

Taşlamanın birçok çeşidi bulunmaktadır . Bunlardan bazılarını sayacak olur isek ;

satıh taşlama , silindirik taşlama , delik içi taşlama bunlardan bazılarıdır .

Silindirik taşlama ; çoğunlukla medikal sektörde havacılık sektöründe bakım ve onarım sektörlerinde kullanılmaktadır . Hassas çalışma prensibi ile yüksek kaliteli ürünler ortaya çıkarmaktadır .

Satıh taşlama ; Satıh taşlama genellikle yatay yüzeylere uygulanmaktadır . Taşlama yapılacak olan parçaların ayrıntıları resimleri gerekmektedir . Oldukça yüksek kaliteli sonuçlar veren satıh taşlama ile ürünlerinizin verimi oldukça artacaktır . Genellikle iş parçalarının endüstriyel olanlarında daha çok tercih edilmektedir .  bunların başında makaralar saç dilme bıçakları gelmektedir . Haricinde korozyona maruz kalmış tüm yüzeylerde kullanılmaktadır .

Delik taşlama ( delik içi taşlama ) ; Delik taşlama bir çeşit silindirik taşlama yöntemidir . Silindirik taşlamadan tek farkı delik taşlama yine aynı şekilde silindirik yüzeylerin üzerine uygulanan ancak dış yüzeyine değil iç yüzeyine gerçekleştirilen bir taşlama işlemidir . Hadi ilk taşlama mevcut parçaların iç yapılarını taşlama yöntemidir . İş parçalarının iç yüzeylerindeki hassasiyeti ve pürüzsüzlüğü sağlamak için delik taşlama işlemi yapılmaktadır . Delik taşlama işleminde tercih edilen taş boyutu mevcut parçaya uyumluluk göstermelidir . Şekil ve boyut olarak uyumluluk gösteren taş en verimli sonucu sağlayacaktır . Delik taşlama işlemi iş parçalarının sadece dış yüzeylerinin değil iç yüzeylerinin de taşlama işlemine ihtiyacı olduğunu bize göstermektedir . İş parçalarını tam verimli olması için hem dış hem iç yüzeylerinin taşlanması gerekmektedir . Yine aynı şekilde iş parçalarının dış yüzeyinde olduğu gibi iç yüzeylerinde de korozyon sorunu baş gösterebilmektedir Bu nedenle yapısal olarak silindirik formdaki iş parçalarının hem dış hem iç yüzeylerine taşlama işlemi uygulanmaktadır .

Delik Taşlama Neden Yapılır ?

Delik taşlama mevcut iş parçasının daha verimli çalışabilmesi için yüzey hassasiyetini arttırma amacıyla kullanılır . Tamamen silindirik yapıdaki iç yüzeylerin taşlanmasında delik taşlama kullanılır .  Dış yüzeylerin taşlanmasında ise silindirik taşlama tercih edilir . Delik taşlamanın yapılma nedenlerinin başında parçanın iç yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesi gerekmektedir . Bir diğer nedeni ise parçaların iç yüzeylerinin genişletilmesi nedeni ile tercih edilmesidir . Haricinde zaman içerisinde fazla kullanım ve korozyona bağlı ortaya çıkan hasarlı yapının giderilmesi için de delik taşlama işlemi tercih edilmektedir .

Delik taşlama avantajları nelerdir ?

Delik taşlama işleminin en önemli özelliği imal edilen parçanın yüzeyini pürüzsüz hale getirmek daha önceden korozyona uğradıysa korozyon etkilerinden arındırılması , istenilen boyutta tam ölçüye getirilmesi , pürüzsüz bir yüzeye sahip olması herhangi bir hasar ve bozulma meydana geldiyse bunun düzeltilmesi ve deformasyonların ortadan kaldırılması amacı ile delik taşlama yapılmaktadır .