Matbaa sektöründe kullanılan giyotin bıçaklar, kağıt ve mukavva sektöründe kullanılan ve boyları 4m’ye kadar ulaşan bıçakları çanak bileme tezgahında oldukça hassas ölçülerle bileme işlemi yapılmaktadır.
Öncelikle çanak taşlama nedir buna değinmeden taşlamanın ne olduğundan kısaca bahsedelim . En basit anlatımı ile taşlama işlemi bir çeşit talaş kaldırma işlemi de demek yanlış olmayacaktır . Talaş kaldırma yani taşlama işlemi aslına bakılırsa aşındırma yapılarak mevcut malzemenin üzerindeki talaşların kalıntılarım pürüzlerin kaldırılması ile gerçekleştirilen bir temizleme yöntemidir . Özellikle üretim sahasında büyük işletmelerde fabrikalarda ve çoğu atölyede taşlama işlemi sıkça kullanılan bir yöntemdir . Taşlama işleminin gerçekleştirilebilmesi için taşlama tezgahlarından yardım alınır . Taşlama işlemi makine yardımıyla gerçekleştirilen hassas bir işlemdir . Çanak taşlama işlemi de yine aynı şekilde aynı işlem prensibi ile çalışan bir yöntemdir . Çanak taşlama makineleri Çok farklı boyutlarda ve farklı özellik yapılarına sahip şekilde piyasada çeşitlilik göstermektedir . Ancak bütün çanak taşlama makinelerinin çalışma prensibi ana hatları ile aynı olmakla birlikte program farklılıkları ve boyut farklılıkları göstermektedirler .
Çanak taşlama işlemi nasıl yapılır ?
Çanak taşlama işlemi nasıl yapılır diye soracak olur isek çanak taşlama işlemi ana temelinde döner disk üzerinde olan kesici bir materyal desteği sayesinde gerçekleştirilen bir işlemdir demek yanlış olmayacaktır . Bu kesici disk taşlanması gereken malzemenin üzerinde bulunan pürüz talaş ve parça kalıntılarını bir çeşit kazıma yöntemi ile kaldırır . Ve malzemeyi maksimum verim ile çalışacak hale getirir . Çanak taşlama makinesi aracılığı ile gerçekleştirilen taşlama işlemi mevcut malzemenin dış ya da iç yüzeyinde ilk olarak pürüzsüzlük sağlayacaktır . Haricinde daha parlak ve düzgün bir görünüm vermiş olacaktır Bu sayede de bu parça ile yapılacak işlemler daha verimli daha sağlıklı olur .
Çanak taşlama nedir ?
Çanak taşlama nedir diye soracak olur isek en kolay haliyle tanımı şudur ki çanak taşlama ; bir çeşit aşındırıcı madde kullanılarak mevcut malzemenin yeni üretilmiş olan parçanın dış yüzeyinin kazıma yöntemi ile aşındırma yöntemi ile pürüzsüzleştirilmesi üzerinde bulunan talaşların kaldırılması üretimsel olarak meydana gelmiş herhangi bir şekilsel bozukluğu düzeltmek adına uygulanan yönteme çanak taşlama denir . Çanak taşlama işleminin ana noktası kazıma işlemini yapan materyallerden oluşmaktadır . Çanak taşlama’nın diğer taşlama yöntemlerine göre farkı da burada ortaya çıkmaktadır çanak olarak tabir edilen farklı bir materyal ile mozaik ve Mermer olarak farklı aşındırıcı ve kesici elemanlardan oluşmaktadır . Bahsettiğimiz kesici elemanlar çoğunlukla disk ya da silindirik şekillerde oluşabilir . Çanak Taşlama işleminin yapıldığı makinalar çanak taşlama makinalarıdır . Taşlama işlemleri sonrasında üretilen malzemenin yüzey kalitesi en üst düzeye ulaşmış olur . Üretim sahasında çanak taşlama işlemi imal edilen ürünün son imalat aşaması anlamına da gelmektedir . Çanak taşlama sonrasında imal edilen ürün kullanıma hazır son dokunuşları yapılmış haline gelir .
Çanak taşlama düz ve konik formlardaki parçalar üzerinde rahatlıkla uygulanabilir .
Taşlama çeşitleri nelerdir ?
Taşlama çeşitleri taşlama yapılacak olan parçanın özelliklerine göre çeşitlilik gösterir . Taşlama yapılacak olan malzemenin formu şekli boyutu taşlama çeşitleri için oldukça önemlidir . İç ve dış olmak üzere iki ayrı şekilde de taşlama yapılabilmektedir . Sadece malzemelerin dış yüzeyine değil iç yüzeyine de taşlama yapılabilmektedir böylece mevcut malzemenin işlem hacmi daha da arttırılmış olmaktadır . Özellikle makine parçalarının üretildiğini düşünecek olursak hem makinelerin işlem hacmi arttırılmış olur hem de uzun süreli kullanımda verimlilik sağlanır . Özellikle seri imalat yapan makinalarda belirli dönemlerde taşlama yapılması oldukça önemlidir . Zamansal olarak aşınmaya maruz kalmış fazla kullanılmış korozyona uğramış parçalarda eski verimi görmemiz mümkün olmayacaktır . Bununla beraber hem işlem hacmi düşecek hem de üretim kalitesinde düşüş meydana gelecektir . Düzenli taşlama yapılmayan makinalarda o zaman içerisinde makinanın bozulmasına kadar gidebilecek Büyük ölçekli sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır . Bu nedenle düzenli olarak taşlama yapılması özellikle korozyona karşı önlem olarak makine sağlığının korunması için oldukça önemlidir .